EKLA-säätiö
 
    Postikortteja

Eka Lainion ensimmäinen postikortti on pääsiäiskortti vuodelta 1946. Sen kuva-aiheessa on koristeellinen monogrammisigneeraus EL. Kuvan maisemassa taustalla on kirkko, johon on menossa tietä pitkin ihmisiä. Etualalla on joki ja molemmille rannoilla on pajupensaita, joissa on kookkaat pajunkissat. Joki on sula, mutta rannalla on vielä lunta. Kustannuspalvelu Oy:n julkaisema kortti on myös Postimuseon kokoelmissa.

Ennen tätä Lainio teki sotien aikana ns. puhdetyökortteja, esim. vuosilukukortin, jonka yhteyteen on kirjattu vuosiluvut 1939 ja 1940. Kortissa on selin seisova tonttu, joka avaa suurikokoista kalenteria. Ensimmäisen lehden alta paljastuu päiväys ja teksti tammikuu 1940 sekä kookas ykkönen. Kortin vasemmalla laidalla on teksti: Hyvää uutta vuotta, toivottajana Eino. Kortin yläosassa on ikään kuin leimasimella painettu teksti Kaasusuojelukoulu. Lainio palveli sotilaskantakortin mukaan vuosien 1939 ja 1940 välisenä aikana kranaatinheittojoukkueessa puhelinmiehenä. Hänellä oli kuitenkin asepalvelusajalta ja kertausharjoitusten ajalta tehtäviä kaasusuojelumiehen erikoiskoulutuksessa, tässä todennäköisesti on selitys kortin erikoiseen leimaan.

Lainio teki useita postikortteja Karjalan Liitolle. Vuodelta 2000 on olemassa neljän kortin sarja, joka tehtiin karjalaisiin kesäjuhliin. Yksi korteista kuvaa 1930-luvun Viipuria. Kortissa on keltaväripohja ja teksti:

”Linnankadun ja Torikadun kulma. Rönnblomin konditorialiikkeen rinkelikilven on valmistanut peltiseppä Pelkonen”.

Toinen kortti kuvaa kuvanveistäjä Georg Winterin veistosta Torkkelin puistossa. Kortin taustaväri on vaaleanpunainen ja tekstinä on:

”Lähellä oli ravintola Espilä, jonka edessä oli soittolava. Siellä Karjalan kaartin soittokunta viihdytti kesäiltoina viipurilaisia.”

Kolmannessa kortissa lukee:

”Tervaniemen kärjessä vanhan kaupungin ja sataman vastapäätä toimi Viipurin pursiseura. Kapean salmen kautta lähtivät matkustajalaivat Uuraaseen, Ravansaarelle ja kaupunkilaisten huviloille.”

Kortissa on vaaleansininen tausta ja purjevene. Neljännessä kortissa on Viipurin rinkeli, rinkelin teko-ohje ja vasemmassa yläkulmassa vuoden 2000 karjalaisten kesäjuhlien logo.
.
Näistä korttiaiheista ainakin kolme ovat olleet Oi rakas Viipuri -kirjan kuvituksia: Kadunkulmaa kuvaava kortti, Georg Winterin veistos -kortti sekä Viipurin rinkeli -kortti. Viipuri-aiheet toistuivat usein Lainion tuotannossa. Graafikkona hän pystyi vedostamaan saman kuva-aiheen uudelleen. Useimmat kuvitustöistä on tehty litografialla.

Karjalan Liitolle Lainio teki myös postikortin, jonka aiheena olivat punatulkut. Tämä kortti on vuodelta 1995. Sama aihe on myös maalauksessa ja ex libriksessä.

Postimerkki Luotsilaitokselle

Postimerkissä on aiheena valaistu Utön majakka ja kauempana merellä horisontissa on purjealus.  Merkin yläosassa on teksti ”Luotsilaitos Lotsverket 1696-1946”. Lainio teki merkin Suomen luotsilaitokselle 250-vuotisjuhlapostimerkiksi.

 

 

Pääsiäiskortti vuodelta 1946

Luotsilaitoksen 250-vuotisjuhlapostimerkki